top of page

Odporúčanie na náves KRAMPE Big Body 740 Carrier - 44/2021

Stanislav Tremko, konateľ EUROPLANT šľachtiteľská spol. s r.o.

 

Otázku odvozu zemiakov od kombajnu k triediacej linke sme začali aktívne riešiť v roku 2019. Odvoz nám v minulosti zabezpečovali prevažne služby staršími vlekmi Liaz prípadne Tatra. No potreba väčších objemov a veľkých vzdialeností nás nútila k investícii do vlastnej techniky, aby sme vedeli bezproblémovo plniť novú výkonnejšiu triediacu linku a nedochádzalo tam k prestojom. Po návšteve výstavy Agritechnica v Hannoveri sme sa rozhodovali ísť do značky KRAMPE, ktorú na Slovensku zastupuje spoločnosť AGROTRADEGROUP.

Špeciálne stroje na odvoz zemiakov v ponuke väčšiny výrobcov návesov chýbajú. S Krampe, ako ho výrobca nazýva „Kartoffel-Kipper“, boli pozitívne skúsenosti v rámci našej skupiny Europlant už v zahraničí, a tak voľba padla na osvedčený model Big Body 740. Dlhšie zadné čelo, nižšia horná hrana, zachytávacia plachta a v neposednom rade požadovaná technická nosnosť a pevnosť vaňovej korby rozhodli pre tento model.

Traktory si najímame formou služieb, takže návesy u nás ťahajú rôzne typy traktorov, ako aj výkonových tried. Obsluhy si ich pochvaľujú, bez problémov ich utiahnu aj s traktormi pod 200 konských síl. Jazda je vďaka pneumatickému pruženiu veľmi pohodlná a kultivovaná aj vo vyšších rýchlostiach. Široké pneumatiky prenesú aj plne naložený vlek cez vlhšie miesta, kde sú problémy s prejazdnosťou. Najväčším prínosom tohto stroja je pre nás výkonnosť pri odvoze. Na jedno naplnenie vieme zobrať tri zásobníky kombajnu, čo je zhruba 16-18 ton a denne spraviť zhruba tri naplnenia, čo je cez 50 ton na jeden náves. Aj v prípade mokrejšieho zberu vezme bez problémov cez 20 ton. A tak oproti predošlým odvozom odvezieme na jednu obrátku o tretinu viac pri lepšej celkovej spotrebe PHM. Teda sme efektívnejší a aj ekologickejší. Plachta na zachytávanie padajúcich zemiakov podstatne zamedzí poškodeniu hľúz a ďalším stratám na zemiakoch. V prípade blízkych parciel a mokrejšieho zberu sa neobávame technického preťaženia stroja, nakoľko jeho technická nosnosť pre vnútropodnikový transport je predimenzovaná oproti papierovej nosnosti. So strojom sme nadmieru spokojní, obsluhy, čo k nám chodia na služby, si ich pochvaľujú. Pre nás je podstatné, aby sme čo najrýchlejšie dokázali dostať zemiaky na triediacu linku s najmenším možným poškodením a to tieto stroje plnohodnotne a bezproblémovo zvládajú. Celkové spracovanie návesov je veľmi kvalitné, nemecká precíznosť a fakt, že tieto vleky výrobca vyrába špeciálne aj na zber zemiakov, nám zabezpečujú kvalitný a bezproblémový odvoz v našej krátkej, no z pohľadu poveternostných podmienok pod Tatrami ťažkej sezóne.

​Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Ondreja Udvardiho za značku KRAMPE:

Agrotrade Group spol. s r.o. má vo svojom sortimente rôzne typy poľnohospodárskych návesov od spoločnosti Krampe, počnúc od jednonápravových s celkovou dovolenou hmotnosťou 12,5 t a s technickou nosnosťou (pre vnútropodnikový transport) 11 t, o objeme 15,7 m3 až po dvoj a trojnápravové s celkovou dovolenou hmotnosťou 34 t a s technickou nosnosťou 25,9 t, o objeme 50,1 m3, a to všetko s vaňovou nadstavbou s možnosťou vyklápania dozadu, alebo na dve strany. Aj keď sú tieto návesy hlavným výrobkami Krampe, okrem nich vyrábajú aj návesy s rolovacím dnom pre nižšie sklady bez potreby vyklápania pri ich vyprázdňovaní s technickou nosnosťou 22 – 28 t a objeme o 25,9 – 51,3 m3. Vyrábajú aj sedlové dozadu aj do strany vyklápateľné návesy alebo návesy s posuvným dnom pre poľnohospodárske ťahače (napr. Agro Tatra 6 x 6) a tiež návesy z vysoko oteruvzdornej ocele pre stavebníctvo. V ich sortimente nechýbajú ani kontajnery a kontajnerové nosiče. Ďalej vyrábajú aj pre traktory návesy pre sedlové návesy „Dolly“. Používajú výlučne nápravy BPW s nosnosťou 20 t s odpružením listovými pružinami, hydraulickými valcami alebo vzduchovými vankúšmi, a preto spomínané technické nosnosti v praxi presahujú celkové dovolené hmotnosti, nehovoriac o tom, že podvozky aj nadstavby sú vyrábané z vysoko kvalitnej ocele ST52 alebo z Hardoxu. Ďakujeme zákazníkovi Europlant za pozitívne recenzie a veríme v ďalšiu spoluprácu, nielen so značkou Krampe.



Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Ondrej Udvardi Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 166


Ďalšie informácie a multimédiá

 












bottom of page