top of page

Spoločnosť Väderstad dosiahla v roku 2023 obrat 7 miliárd SEK

Spoločnosť Väderstad, jedna z popredných svetových spoločností v oblasti spracovania pôdy, siatia a presného siatia, dosiahla v roku 2023 nový rekordný obrat vo výške 7 miliárd SEK (610 miliónov EUR). Je to nárast obratu o 25 % oproti roku 2022 a pozitívny výsledok zaisťuje schopnosť pokračovať v investíciách na podporu globálnej produkcie potravín.





Od roku 2020 sa obrat spoločnosti Väderstad viac ako zdvojnásobil - z 3,4 miliardy SEK v roku 2020 na 7 miliárd SEK v roku 2023. Súčasne boli posledné roky náročné ako pre poľnohospodárov, tak pre podniky a celú spoločnosť z hľadiska politických nepokojov, vojny zúriacej v Európe, klimatických zmien, vysokých úrokových sadzieb, vysokých cien surovín a nestálych cien obilia.


"Trh a ochotu našich poľnohospodárov investovať ovplyvňuje mnoho rôznych faktorov, ktoré sú väčšinou mimo našej kontroly. Napriek tomu sme zvýšili predaj na mnohých trhoch, kde pozitívne vyniká najmä Severná Amerika a západná Európa. Je pre nás veľkou pokorou, že sme dosiahli obrat 7 miliárd SEK, kde bol v priebehu roka vysoký dopyt po našich produktoch", hovorí Rebecca Nygren, viceprezidentka pre financie a právne záležitosti spoločnosti Väderstad.





Vzhľadom na posledné úspešné roky pokračuje spoločnosť Väderstad v trende veľkých investícií. V priebehu roku 2023 spoločnosť Väderstad investovala celkom 480 miliónov SEK, vrátane rozšírenia továrne vo Väderstade o ďalšie priestory pre montáž a lakovňu, ako aj nového centra pre zákazníkov a nových kancelárií v našom americkom závode vo Wahpetone v Severnej Dakote.


"Zvýšený predaj pomohol pozitívne ovplyvniť naše finančné výsledky v porovnaní s minulým rokom. To znamená, že môžeme aj naďalej investovať do našich závodov, zvyšovať výrobnú kapacitu a pomáhať tak dodávať poľnohospodárom na celom svete naše vysoko účinné a kvalitné stroje pre udržateľnú a efektívnu produkciu potravín,“ hovorí Rebecca Nygren.


Spoločnosť Väderstad tiež zvýšila počet zamestnancov na celom svete z 2 000 v roku 2022 na 2 200 v roku 2023.


Tento týždeň spoločnosť Väderstad tiež vydala správu o udržateľnom rozvoji na rok 2023, kde si môžete prečítať viac o roku 2023 a o tom, ako pokračujeme v práci na udržateľnej budúcnosti ako pre naše výrobky, tak pre našich ľudí a našu planétu.




bottom of page