top of page

502 hektárov za 24 hodín - Väderstad Tempo dosiahol nový svetový rekord

Väderstad dosiahol nový svetový record za najväčší počet ha zasiatych za 24 hodín. Zasiatím plochy 502.05 ha pri vysokej presnosti sejby a pri priemernej rýchlosti prevyšujúcej 20 km/h, vysokorýchlostná presná sejačka Väderstad Tempo preukázala obrovskú výkonnosť.

Strojom, ktorý dosiahol nový svetový record je vysokorýchlostná presná sejačka Väderstad Tempo L 16 a svetový rekord bol dosiahnutý na Ágoston Puszta farme blízko pri meste Enying v Maďarsku. Sejačka bola spojená s traktorom s výkonom motora 380 HP. Počas 24 hodín boli zasiate 2 polia s 2 rozdielnymi odrodami kukurice. Súčasne so sejbou bolo vykonávané aj ukladanie hnojiva a pesticídov tým istým strojom.

Tento svetový rekord je jasným dôkazom obrovskej výkonnosti a presnosti sejačiek Väderstad Tempo, povedal Mattias Hovnert, obchodný a marketingový riaditeľ firmy Väderstad.

Obrovská výkonnosť – výnimočná presnosť

Doterajší rekord pri sejbe kukurice bol 448,29 ha za 24 hodín. Ten bol dosiahnutý sejačkou s 24 riadkami s cetrálne plneným zásobníkom osiva. Nový svetový rekord bol dosiahnutý sejačkou Tempo so 16 riadkami a individuálne plnenými zásobníkmi osiva a pesticídov. Väderstad Tempo zasial 502.05 hektárov.

Najdôležitejší je ale fakt– že aj napriek svetovému rekordu a pri priemernej rýchlosti presahujúcej 20 km/h, presná sejačka Väderstad Tempo dosiahla vynikajúcu presnosť sejby, povedal Mattias Hovnert.

Lars Thylén, produktový špecialista pre presné sejačky vo firme Väderstad dodáva:

Jedna vec je sejba vysokou rýchlosťou, ale dosiahnuť to súčasne s vysokou presnosťou je niečo veľmi rozdielne. Vďaka patentovo chránenej dávkovacej jednotke osiva Väderstad PowerShoot, ktorej výhodou je pretlakový system s fúkaním semien do pôdy cez semenovod, Väderstad Tempo umožňuje veľmi úspešne kombinovať veľmi vysokú rýchlosť a výnimočnú presnosť.

Tento svetový rekord bol monitorovaný Gödöllő Univerzitou, ktorá bude ďalej merať presnosť a sledovať vývoj a úrodu kukurice.




bottom of page