top of page

Väderstad predstavuje obrábanie pôdy podľa predpísanej mapy a služby E-Services pre TopDown a Opus



V sezóne spracovania pôdy 2024 predstavuje Väderstad novú generáciu kultivátorov TopDown a Opus. Okrem inovovaného dizajnu to znamená zavedenie riadiaceho systému Väderstad E-Control na báze iPadu, ako aj možnosť aplikovať obrábanie pôdy podľa predpisových máp cez ISOBUS Task Control.


Od modelového roku 2024 môžu byť kombinovaný kultivátor TopDown 400-700 a radlicový kultivátor Opus 400-700 vybavené komunikačnou bránou Gateway, senzormi a modernizovanou elektronikou. To otvára možnosť získať plnú kontrolu nad strojom prostredníctvom riadiaceho systému Väderstad E-Control na báze iPadu, ako aj ovládať stroj cez ISOBUS terminál traktora.


“Zaznamenali sme požiadavky farmárov na ďalšiu optimalizáciu spracovania pôdy. Prispôsobením nastavenia stroja podmienkam na poli je možné optimalizovať agronómiu a pracovné výsledky. Kľúčom k tomu je zavedenie elektronických služieb E-Services do kultivárov TopDown a Opus”, hovorí Wolfram Hastolz, riaditeľ manažmentu pre stroje na spracovanie pôdy vo Väderstade.


Zavedenie E-Services na kultivátoroch TopDown a Opus umožňuje strojom používať aplikačné mapy na automatické ovládanie nastavenia stroja počas práce pomocou mapy poľa. To znamená, že farmár si môže predtým ako pôjde na pole naprogramovať, ako sa majú jednotlivé pracovné prvky – disky, radličky, urovnávače a valce – správať na konkrétnych miestach na poli, napríklad na základe typu pôdy alebo vlastností poľa. V traktore sa táto aplikačná mapa vloží do terminálu ISOBUS traktora, ktorý sa potom pripojí k systému Väderstad E-Control, aby prevzal kontrolu nad strojom.


“Ďalším krokom po zavedení aplikácie variabilnej dávky osív a hnojív je zaviesť rovnaké myslenie aj na obrábanie pôdy. Pri tomto čakajú na farmárov úspory pomocou pravidla : „toľko koľko je potrebné, tak málo ako je možné“. Niektoré výhody budú viditeľné v úspore nafty a zlepšení stavu pôdy, iné prídu v možnostiach zvýšiť pracovnú rýchlosť, ako aj znížiť opotrebenie. Okrem toho do budúcnosti toto umožní zaviesť autonómne poľnohospodárstvo”, hovorí Wolfram Hastolz.


Pomocou riadiaceho systému Väderstad E-Control na báze iPadu bude môcť operátor získať plnú kontrolu nad strojom priamo z kabíny traktora. Jediným stlačením tlačidla môže vodič za jazdy nastaviť individuálnu pracovnú hĺbku alebo intenzitu práce diskov, radličiek, urovnávačov alebo valcov. Na uľahčenie práce v teréne možno použiť štyri prednastavené tlačidlá na uloženie rôznych konfigurácií stroja.


“Riadiaci systém je navrhnutý tak, aby podporoval vodiča pri optimalizácii obrábania pôdy a zároveň zvyšoval skúsenosti užívateľa. Pomocou prednastavených tlačidiel môže farmár uložiť svoje vlastné najbežnejšie konfigurácie stroja. Napríklad pomocou prednastavenia 1 pre štandardnú prácu na poli, prednastavenia 2 pre koľajové riadky, prednastavenia 3 pre náročné oblasti atď. Keď sa zmení jedna pracovná zóna, ostatné sa automaticky kompenzujú, aby sa zachovala ich individuálne zvolená hĺbka”, hovorí Wolfram Hastolz.


S predstavou, že práca v teréne môže byť hektická a občas môžu nastať neočakávané situácie, ako zálohu je možné TopDown a Opus prepnúť na manuálne nastavenie a tradičné ovládanie, ak je napríklad potrebné rýchlo nečakane vymeniť traktor.


Väderstad TopDown 400-700 a Opus 400-700 je možné objednať s funkciami E-Services od októbra 2023. Stroje budú mať premiéru na medzinárodnom veľtrhu Agritechnica v novembri 2023 a sériová výroba sa spustí začiatkom roka 2024.


Ak potrebujete viac informácií, neváhajte kontaktovať:

Vilhelm Ektander

Product Marketing Manager Väderstad +46 142 820 45 vilhelm.ektander@vaderstad.com



bottom of page