top of page

Odporúčanie na žaciu kombináciu Krone EasyCut B 870 CR a čelnú žaciu lištu EasyCut F320CR - 17/2022

Miloš Chlivényi MVL AGRO spol.s r.o., Bánovce nad Bebravou

 

Podnik MVL AGRO spol. s r.o., Bánovce nad Bebravou je podnikom, kde časť produkcie tvorí aj živočíšna výroba.

K tomu patria aj stroje, ktoré sú pre túto činnosť nevyhnutné. O skúsenostiach so žacou kombináciou KRONE EasyCut B 870 CR a čelnou žacou lištou EasyCut F320CR sa s nami podelil p. Miloš Chlivényi.

Podľa slov p. Chlivényiho kosia ročne 3 – 4x, čo vychádza cca 3500 ha. Na prvú kosbu to je 1200 - 1500 ha. Takže tu sa stroje preverujú poriadne, ako napísal klasik „tu sa delí zrno od pliev“.

Ako napovedá koncové označenie stroja „CR“, lišty sú vybavené valcovým kondicionérom, ktorý zabezpečuje rovnomerné presychanie pokosu, a tým výrazne prispieva k urýchleniu presychania.

Podnik zakúpil kosy od Agotrade Group Rožňava už vlani na jar 2021, takže má za sebou plnú sezónu a Miloš Chlivényi vie povedať reálne skúsenosti. P. Miloš Chlivényi pracuje v MVL AGRO od roku 1983. Poskytol nám odpovede na otázky:


Ako sa Vám s podarilo si na stroj zvyknúť?

Rýchlo. Mali sme už aj predtým kosy s kondicionérmi, ale KRONE sa správa pri práci tak kľudnejšie. Celový chod stroja je kľudný, bez vibrácií. Celkovo mám dojem, že stroj je pri práci tichší. Aj samotné telo lišty nie je také horúce na dotyk, takže teraz chápem, že KRONE si trúfa dať celoživotnú olejovú náplň.


A čo hovoríte na kondicionéry?

Prvá vec, čo som si všimol, že sú delené. Má to výhodu pri poškodení, kedy sa nemusí meniť celý kondicionér, ale len poškodená časť. Ale stáva sa nám na niektorých parcelách, kde sú kamene, konkrétne Zlatníky sú problematické, že došlo k poškodeniu a skrúteniu časti kondicionéra oproti ostatným. Ale to bolo na tých kamenistých parcelách a to sa mi ťažko v tom poraste sleduje.


Viete niečo na to poradiť?

Ja v takomto prípade pritiahnem lištu na 3. bode a pritiahnem pružiny na kopírovanie. Lišta kosí vyššie a v prípade stretu s prekážkou reaguje rýchlejšie. Vyššie strnisko aj chráni porast pred presychaním. A rozhodne používať zvýšené plazy, to je ochrana ako lišty, tak aj strniska.


A čo celkovo prevádzka, údržba?

Je to jednoduché, ovládanie je jednoduché, mazacie miesta sú viditeľné a prístupné. Takže pred prácou je jednoduché lištu namazať a vďaka sklopným krytom skontrolovať. A samozrejme, sklopím kryt a vymením pohodlne nôž. A aj systém SAFECUT je výborný, žiadna zničená lišta. Za 15 minút vymením kolíky a môžem ďalej kosiť.


Ako som uviedol, p. Chlivényi pracuje v MVL AGRO od roku 1983. To je už čo povedať v dnešnej dobe, kde sa moderne uvádza častá výmena zamestnancov ako „dynamická spoločnosť“. Pracoval ešte na strojoch DT 75, traktoroch Zetor Crystal z Martina, rezačkách Fortschritt B281, B301, dnes už muzeálnych kusoch.

Okrem kôs KRONE pracuje Miloš Chlivényi aj na lise KRONE BIGPack a často k nemu chodia servisáci na školenia, nakoľko skúsenosti z praxe sú neoceniteľné. Preto aj my budeme jeho skúsenosti a poznatky komunikovať ďalej ľudom z KRONE.


Ďakujeme za rozhovor, prajeme zdravie, šťastie a nech to kosí.


Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Richarda Krkoša za značku KRONE:


Ďakujem zákazníkovi MVL AGRO za dôveru, ktorú prejavil kúpou žacej kombinácie. Tá dôvera je vo viacerých smeroch. Nielen pri predaji, ale aj dôveru v servis, ktorý podrží klienta v prevádzke. Žacie stroje KRONE sú špička vo svojej kategórii. Nedá sa vyčísliť, koľko peňazí zachránil systém SAFECUT, chrániaci lištu pre poškodením. Rovnako ako aj systém SMARTCUT. Konkrétne tu v MVL Agro Bánovce nad Bebravou sme mali starosti pri prvej zelenej žatve, ďatelina sa namotávala na valce, trpel celý stoj. Každý z praxe vie, je to masa hmoty, ktorá prejde cez valce. Po konzultácii so zástupcom KRONE Radkom Zemene: “hele hoši, dejte to na široko!“, sa podarilo túto masu rovnomerne rozložiť a následný efekt kosenia bol excelentný. Skutočne, zmenili sme zmysel otáčania diskov, hmota šla na širšie a bolo po probléme.




Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Richard Krkoš Obchodný zástupca AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 897


Ďalšie informácie a multimédiá

 





















Prezentácie a informácie pre užívateľov našich strojov

 

Prezentácia Krone EasyCut


í

bottom of page