top of page

Odporúčanie na lis Krone BiG Pack 1290 HDP - 29/2021

Ing. Peter Horňáček Predseda PD Neverice

 

Lis KRONE BIG PACK sme zakúpili v roku 2019 od spoločnosti Agrotrade Group spol. s r.o. Rožňava, nakoľko v tom čase sme potrebovali riešiť nákup lisu na veľké hranaté balíky a zároveň i pravidelnú obmenu starších strojov k tomuto účelu. V podstate sme nahradili dva staršie lisy na hranaté balíky jedným výkonovo kvalitnejším strojom značky KRONE. Keďže v našom podniku kladieme dôraz hlavne na kvalitu, snažíme sa myslieť ekonomicky. Keďže máme dobrú skúsenosť s obchodným zástupcom v predaji poľnohospodárskej techniky od spoločnosti Agrotrade Group spol. s r.o. s Ing. Jaroslavom Števulom, a požiadali sme ho, či je možné zabezpečiť kvalitný lis na hranaté balíky značky KRONE podľa našich požiadaviek. Bolo samozrejmé, že sme si spravili prieskum trhu v uvedenom segmente. Pán Števula nám okrem klasickej cenovej ponuky predložil aj výpočet rentability a výhod kúpy daného stroja pre náš podnik. A to bolo rozhodujúce. Pomer ceny a ekonomického prínosu pre náš podnik rozhodol. K dnešnému dňu máme tri lisy na veľké hranaté balíky na našom podniku. Ale od doby, ako sme zakúpili lis KRONE, používame už len tento a ten nám úplne postačuje a robí najlepšiu robotu. Podľa našich skúseností, môžem povedať, že lis KRONE má vyšší denný výkon práce a hlavne má cca o 30 % vyššiu zlisovatelnosť materiálu. Daný lis má rozmer balíkov 90 x 120 cm a tým pádom vieme na našich návesoch na odvoz balíkov z poľa na seba naložiť až tri balíky. Teraz dokážeme na návese odviesť až 36 balíkov. Pred tým to bolo len 24 balíkov. Po počiatočných problémoch s ofukovaním a čistením viazačov, daný lis pracuje bez najmenších závad. Prvý rok, kedy sme lis kúpili sme spravili cca 5 000 balíkov, ale vtedy lisovali ešte aj dva staršie lisy na hranaté balíky. Dnes máme na lise Krone BigPack nakrútených cca 12 000 balíkov. Stroj pracuje bezporuchovo a pri najväčších náporoch na prácu, keď sme potrebovali súperiť s počasím nás nesklamal. Ako som už spomenul, na podniku využívame už len lis KRONE BIG PACK od spoločnosti Agrotrade Group. S výkonom a prácou daného lisu sme veľmi spokojní. Do nášho podniku priniesol bezproblémovú prácu a podniku značný ekonomický benefit, čo potvrdil aj mechanizátor nášho podniku pán Kuna. Staršie dva lisy na našom podniku lisovali balíky o rozmere 130 x 130 cm. Lis KRONE robí balíky menšieho rozmeru (90 x 120 cm), ale kvalita zlisovania hmoty je oveľa lepšia. Z tohto dôvodu môžem s určitosťou potvrdiť, že do menšieho balíka sa z hľadiska objemu zmestí viac hmoty a to sa premietne v nákladových položkách (špagát, zvážanie viac balíkov na jednu otáčku návesom, uskladnenie väčšieho množstva balíkov v senníkoch a skladovacích priestoroch na balíky). Toto všetko sa prejaví v podstatne nižších nákladoch na lisovanie sena - slamy. Určite by som uvedený stroj odporučil na každý podnik so živočíšnou výrobou!


Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Richarda Krkoša za značku KRONE


Značka KRONE je zárukou kvality, spoľahlivosti a výkonu. Naj produktom KRONE sú lisy BigPack. Konštruktéri KRONE dokázali spojiť v lisoch BigPack jednoduchosť, spoľahlivosť a výkonnosť. Už pri zberači EasyFlow sa osvedčila koncepcia jednoduchosti a spoľahlivosti, zberač nemá vodiacu dráhu, 5 radov prstov sa otáča o 30 % rýchlejšie, vďaka tomu dokáže ísť stroj vyššou rýchlosťou pričom dokáže spoľahlivo zásobovať dopravný u varianty s rezaním rezací rotor. KRONE ponúka rezacie kazety XC cut s 26 nožmi a VariCut 51 nožové. Samozrejmosťou je možnosť skupinového radenia nožov. Pre potreby maximálneho rezania hmoty je tu PreChop - je to integrovaný drvič slamy s 96 nožmi, ktorý rozreže hmotu na minimálnu dĺžku, pričom je zo slamy vyfúkaný prach. Takto spracovaná slama má využitie ako krmovina, prípadne podstielka, s vyššou nasiakavosťou. Tým sa ale využitie a spracovanie slamy nekončí, spomeniem ešte využitie pri pestovaní jahôd, živná pôda pre podhubie-hliva.

Hmota následne vchádza do predlisovacej komory, komplexne je tento systém označovaný ako VFS. Podávacie hrablice plnia túto komoru, a až pri jej dokonalom naplnení je hmota posunutá jednou z hrablíc do lisovacej komory.

Na otázku, prečo táto komplikácia, je jednoduchá odpoveď. Pozrite sa na balíky po lisoch KRONE BigPack - jeden ako druhý! Bez ohľadu na veľkosť a tvar riadkov, vďaka VFS do lisovacej komory vchádza stále rovnaké množstvo materiálu. Preto sú balíky rovnaké a tvarovo pravidelné.

A sme v lisovacej komore, tu do hmoty búši baran, pri lisoch HS (highspeed) má 296 kg a pri HDP má 610 kg. Ale pri lisoch HDP to nie je len o barane, je to aj o väčšom vkladacom rotore, celkovo väčšom vkladacom kanále, dlhšom lisovacom kanále a celkovo je lis masívnejšej konštrukcie. Preto HDP-čko nabúcha balíky o 25 % ťažšie. Balíky viaže 6 dvojitých uzlovačov.

Vyššou radou je lis KRONE BigPack HDP II, vďaka svojej konštrukcii je schopný zhltnúť ešte viac hmoty, preto dokáže pracovať pri vysokých rýchlostiach a po riadkoch doslova lieta. Aby dokázal zviazať takto stlačenú hmotu je vybavený 8viazačmi.

O kvalite lisov BigPak svedčí aj to, že majú hodnotu ako staršia technika. V apríli sme nakladali lis BiGPack do Grécka z PD Žemberovce, a koncom mája išiel lis z Veľkých Uheriec do Rumunska. Grék aj Rumun kúpili lis len z fotiek, takže vedeli a verili v kvalitu a spoľahlivosť značky KRONE.

Hodnotenie značky je na ich užívateľoch! Budeme radi ak sa s nami aj vy podelíte s vašimi skúsenosťami.




Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Richard Krkoš Obchodný zástupca AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 897


Ďalšie informácie a multimédiá

 
























bottom of page