top of page

Odporúčanie na plečku Hatzenbichler s kamerovým navádzaním - 18/2022

Adam Nociar, konateľ Farma Cerová

 

Plečku Hatzenbichler s optickým navádzaním sme zakúpili od spoločnosti AGROTRADE GROUP v roku 2021, krátko po tom, ako sme začali s pestovaním tržných plodín v Eko režime. V bio systéme hospodárime len krátku dobu, avšak hneď nám bolo jasné, že boj s burinami bude náročný. Prvé roky sme používali klasickú plečku, ktorá však bola schopná plečkovať maximálne 50 % medziriadku, aj to pri výkonnosti pár hektárov denne. Akonáhle sme plečku nastavovali na väčšiu rozteč, dochádzalo k veľkým stratám vyplečkovaním kultúrnej plodiny.


Pri výbere stroja sme chceli vsadiť na overenú kvalitu a odskúšané stroje, s ktorými dosahujú dobré výsledky aj na iných farmách. Rozhodovali sme sa teda hlavne medzi bednarom a nami už zakúpenou plečkou. Po krátkej konzultácii s p. Parkánim bola ich predvádzacia plečka do pár dní u nás, aby nám predviedli stroj priamo v našich podmienkach. To nám konkurencia ponúknuť nevedela.


Každý centimeter medziriadku, ktorý nedokážeme včas oplečkovať, sa do zberu plodiny zmení na hustý porast buriny, ktorý znižuje úrodu a bráni v zbere. Preto je tento stroj pre nás základná ochrana porastov pred zaburinením. Nemôžeme vynechať ani prínosy v podobe prevzdušnenia pôdy a narúšanie prísušku po výdatných dažďoch.

Samozrejme úplný základ je presná sejba, chalani z AGB service nám to zasiali tak, že sme nevedeli nájsť spojovacie riadky.


Denné výkony sa s touto plečkou zvýšili min. o 30 %, avšak presnosť a kvalita sa ani nedá porovnať s konvenčnou plečkou. Veľká výhoda je určite aj tá, že s podobným strojom dokáže pracovať aj menej skúsený strojník, kamerové navádzanie je schopné vyriešiť škody, ktoré by obsluha inak spôsobila.


Naša celková spokojnosť je po prvej sezóne výborná. V ekologickom hospodárení nemáte na výber toľko agrotechnických opatrení, ako v konvenčnej výrobe, preto ak sa niekto uberá týmto smerom, myslím, že sám príde na to, že podobný stroj je proste nutný.


Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Stanislava Košána

za značku HATZENBICHLER:


Súčasné moderné poľnohospodárstvo čoraz častejšie využíva inovatívne technológie pri pestovaní poľných kultúr. Spoločnosť Hatzenbichler kladie veľký dôraz na tieto technológie. Medzi takéto technológie patria aj plečky, ktoré naša spoločnosť AGROTRADE GROUP dodáva našim zákazníkom na Slovensku.

K dispozícii máme 3 – 24 riadkové radličkové plečky Hatzenbichler s rozostupom riadkov 30 – 75 cm, ktoré je možno umiestniť na čelný alebo zadný trojbodový záves. Taktiež Vám vieme navrhnúť plečky aj do špeciálnych plodín so špeciálnym pomerom medziriadkov, akými sú jahody, zemiaky, rajčiny a pod. Plečkovanie poľnohospodárskych plodín je v súčasnej dobe jednou z priorít moderného farmára.

V týchto časoch je potrebné pozerať na všetky ekonomické, ekologické podmienky, znižovať náklady na vstupy do pôdy a zabezpečiť čo najlepšiu úrodu za minimálne náklady, a pritom znižovať uhlíkovú stopu. Súčasne s plečkovaním dokážeme zvýšiť optimalizáciu práce kamerovým navádzaním, čím šetríme obsluhu, zabezpečíme optimálny stav jedincov na poli, čiže nedochádza k vyplečkovaniu jedincov. Vďaka prisvieteniu led svetlami sa práca môže predĺžiť do neskorších hodín a prípadne pracovať aj v noci. Súčasne s plečkovaním dochádza k prevzdušneniu pôdy, likvidácii nežiaducich burín a hlavne vieme dodať optimálne množstvo výživy priamo čo najbližšie k rastlinám v rade. Môžeme aplikovať granulované, alebo tekuté hnojivá, a tak zvyšujeme využiteľnosť hnojív až o 50 % pri okamžitom zapracovaní do pôdy. Plečkovaním a správnym prihnojením presne vysiatych plodín môžeme zvýšiť úrodu až o 60 %.

K plečkám Hatzenbichler dodávame pneumatické alebo mechanické aplikátory na granulované hnojivá. Veľmi dobré výsledky dosahujeme aj s prepojením plečky a čelným zásobníkom Väderstad FH 2200 na hnojivá s variabilnou aplikáciou. Taktiež vyrábame a dodávame tekuté aplikátory na Phylazonit a tekuté hnojivá.


Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Stanislav Košán Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 676


Ďalšie informácie a multimédiá

 




















bottom of page