top of page

Odporúčanie na voz na odvoz rezanky KRONE TX 460D - 21/2022

Ing. Milan Petrovič Konateľ, Agrotrip spol. s r.o., Gbelce

 

Podnik Agrotrip spol. s r.o., Gbelce je podnikom, kde sa okrem produkcie na vlastnej pôde venujú aj službám pre poľnohospodárov. O skúsenosti so značkou KRONE sa s nami podelil p. Petrovič, jeden z konateľov spoločnosti.

K službám patria aj stroje, ktoré sú pre túto činnosť nevyhnutné. Pre svoju činnosť vo výrobe krmovín za značku KRONE pracujú s rezačkou BiG X 1000 (v minulosti to bola rezačka BiG X700), voz na prepravu rezanky TX460 D, 6-rotorový nesený obracač KRONE KW 6.72.

Podľa slov p. Petroviča kosia ročne s rezačkou cca 2000 – 2500 Ha. Tento rok už majú zrezaných 500 Ha, a to sú ešte len po prvom kole. Takže potrebovali k rezačke adekvátny odvozový prostriedok, voľba padla na KRONE TX460D – voz na odvoz rezanky.

Na rozdiel od samozberacích vozov je voz TX bez zberača z riadku.


Tu je vyjadrenie pána Petroviča k vozu KRONE TX460D:


So značkou a kvalitou KRONE máme skúsenosti už z minulosti. Potrebovali sme doplniť ku rezačke odvozový prostriedok. Pri porovnávaní sa nám páčil voz KRONE TX460D. Celková konštrukcia voza je masívnejšia, voz je pevný a správa sa stabilne aj zaťažený na poli. Veľkou výhodou je náprava s hydraulickým vyrovnávaním. Prispieva ku komfortu ako na poli, tak i na ceste.


Voz je navyše vybavený rozdružovacími valcami, ktoré sa dajú používať pri rozvrstvení hmoty v žľabe. Výhodou je, že keď ich nepotrebujete, dajú sa pohodlne a rýchlo demontovať. Výrobca v tom prípade odporúča vymeniť ozubené koleso na pohon reťaze. My sme tak nespravili, napriek tomu je rýchlosť vyprázdňovania postačujúca.


Výhodou je hydraulicky ovládaná krycia plachta korby. Pohodlne ju zaklopím a nemusím mať obavu zo sťažností za znečisťovanie komunikácie.


Voz je celkovo nenáročný na údržbu. Po pravde, pri novom voze kontroloval mazacie miesta pravidelne. Teraz po skúsenostiach mažem tak 1 x do mesiaca, samozrejme to závisí od objemu prác.


Trochu sme sa potrápili pri kalibrácii odpruženia voza, ale návod sme našli ma stránke mykrone.green. Ešte musíme nastaviť brzdy, lebo sú veľmi citlivé a pri citlivom zošliapnutí pedálu voz brzdí šmykom.


Ku prevádzke by som ešte uviedol, čo prekvapilo aj mňa. Voz ťahám 200-koňovým traktorom, takže napriek tomu, že je vizuálne skutočne objemný, postačuje aj takýto traktor. Pre predstavu - rezačka mi nafúkala cca 20 t raže a odvoz bol bez problémov.


Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Richarda Krkoša za značku KRONE:


Ďakujeme p. Petrovičovi za skúsenosti, ktorými nám priblížil prevádzku voza TX460D. Ako spomína, KRONE prenáša skúsenosti na vozy aj z kamiónových návesov. Koncepcia samonosnej rámovej vane prináša výhody v podobe nižšej samotnej hmotnosti vozu a väčšieho ložného priestoru. Konštrukcia vozu je skutočne masívna, už samotné reťaze na pohon priečkového dopravníka sú vizuálne masívne a pevné. P. Petrovič spomínal aj zrýchlenie pohybu priečkového dopravníka, ktorý sme riešili s naším servisom a ako uvádza z praxe, bolo to zbytočné, rýchlosť vyprázdňovania je postačujúca.

Výbornou voľbou je aj voľba hydraulicky ovládanej krycej plachty. Čo si budeme hovoriť, aj obsluha uvíta to, že nemusí vyskakovať zakaždým z traktora, rovnako aj správca komunikácie.







Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Richard Krkoš Obchodný zástupca AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 897


Ďalšie informácie a multimédiá

 























bottom of page