top of page

Odporúčanie na Väderstad Carrier CR 820 s Crosscutter diskami - 28/2022

Emil Krajčík, mechanizátor

Agro s.r.o., Senica

Na foto: Ľubo Marko, obsluha

 

S Carrierom CR 820 od Švedskej firmy Väderstad pracujeme už tretiu sezónu. Dôvodom kúpy bolo, že potrebujeme kvalitný stroj na podmietku.

Carrier CR 820 sme si vyberali spomedzi mnohých strojov, ktoré sú dostupné na trhu. Tento nás presvedčil svojou jednoduchosťou a spoľahlivosťou pri práci. Tento Carrier je vybavený crosccuter diskami a bránami na slamu. Práca s týmto strojom je v určitej miere zábavou. Obsluha nemusí ani vyjsť z traktora, aby dala stroj do pracovnej polohy a opačne. So záberom osem metrov hektáre len tak naskakujú.

Pri klasickej podmietke je spotreba 2,8 litra na hektár a výkon 11 ha/hod, čo je výborným ukazovateľom hlavne pri dnešných cenách nafty. Výborne zvláda aj spracovanie greeningu. Tu sa spotreba navýši na 5 litrov na hektár, ale je to tým, že spracováva veľa hmoty, ktorú nie je potrebné pred tým mulčovať. Máme ho vybavený aj bránami na slamu. Tie zaručujú, že aj keď kombajny nie vždy dobre drtia slamu, tieto brány ju rovnomerne roztiahnu po poli a crosccuter disky rovnomerne zapravia všetky semená do hĺbky 5 cm, a tieto už pri minimálnych zrážkach naklíčia. Potom ich vieme mechanicky zlikvidovať, aby nekonkurovali následnej plodine. Všetky tieto argumenty nám napomáhajú dosahovať efektivitu výroby.

Sme radi, že sme sa rozhodli pre tento typ podmietača.

Ostatný zákazníkom by som ho odporučil jednoznačne z dôvodov, ktoré som už pomenoval vyššie. Tento stroj je predurčený k vysokým denným výkonom pri nízkej spotrebe nafty. Veď každý dobrý gazda vie, že po kombajne by mal ísť čo najrýchlejšie podmietač a s Carrierom CR 820 budete po poli kombajny „naháňať“.


Vyjadrenie produktového manažéra za značku Väderstad Ing. Jána Cveka, PhD.:


K využitiu a výhodám Carriera 820, ktoré veľmi pekne opísal zákazník, dodávam len niekoľko informácií ohľadom výbavy a ďalších možností typovej rady Väderstad Carrier. Špeciálne Crosscutter disky, ktoré používa zákazník, vytvárajú ideálne lôžko pre klíčenie semien bez hrebeňov po celej šírke záberu do hĺbky 1 - 5 cm (podľa porastu a pôdnych podmienok). Pokiaľ chceme pracovať hlbšie, k dispozícii sú kónické disky s priemerom 450 mm (hĺbka max do 10 - 11 cm) alebo veľmi agresívne disky s veľkými „TrueCut“ výrezmi s priemerom 470 mm pre agresívnejšie rezanie pôdy a rastlinných zvyškov (hĺbka max. do 11 - 12 cm). Tak isto sú na výber rôzne typy valcov, podľa toho, aké máme podmienky a čo chceme dosiahnuť.

Okrem čelných brán na slamu, ktoré používa užívateľ, je možné dopredu u vybraných typov voliť aj nožový „sekací“ rotor, ktorý sa s obľubou používa najmä po vzídení výtrusov repky, alebo po zbere slnečnice, prípadne aj na „nakrátenie“ gríningových vyšších porastov, často aj v kombinácii s Crosscutter diskami.

Najmä u tých, ktorí chcú stroje využiť aj na predsejbovú prípravu, odporúčame verziu so smykom.

Ďalej všetky Carriery je možné vybaviť sejačkou/aplikátorom BioDrill na sejbu medziplodín, avšak nájdu sa aj užívatelia, ktorí s BioDrillom sejú veľmi úspešne aj repku.

Pracovné zábery týchto ťahaných Carrierov môžu byť od 3 až do 12,25 m, takže každý si určite vyberie jemu vhodný záber.

Záverom ďakujeme p. Krajčíkovi za prejavenú dôveru a za slová, ktoré veľmi potešia. Prajeme veľa hektárov bez porúch a v prípade požiadavky sme radi k dispozícii.




Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Ján Cvek, PhD. Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 025


Ďalšie informácie a multimédiá

 













bottom of page