top of page

Odporúčanie na kultivátor Väderstad TopDown 300 - 32/2021

Dušan Ferenčík

agronóm firmy SHP a.s., Turčianske Teplice

 

Tento všestranne použiteľný kultivátor sme si do našej spoločnosti zakúpili ešte na jar v roku 2009, takže u nás pracuje už 13. sezónu. Dôvodom kúpy stroja bol spôsob obrábania ornej pôdy, keďže na našej firme pluhy nepoužívame. Preto sme sa rozhodli pre TopDown značky Väderstad. Stroj sme si vybrali pre jeho unikátnosť. Poznám stroje od firmy Väderstad, už pred tým sme zakúpili Carrier, takže strojom TopDown sme vyriešili aj hĺbkové spracovanie pôdy. Ak by som mal zhodnotiť prácu so strojom, tá je veľmi dobrá. Ako pri každom stroji aj tu platí, že kvalita práce stroja závisí predovšetkým od ľudí, čo s ním pracujú. Pri rozhodovaní o zábere stroja sme zvolili záber 3 m, nakoľko je agregovaný s traktorom s výkonom 280 HP. Máme parcely aj s ťažšou pôdou a ak sme chceli dosahovať optimálne pracovné rýchlosti, tak sme nechceli ísť do väčšieho záberu. Na stroji oceňujem aj možnosť rôznych radličiek, ktoré je možné namontovať na stĺpice.

Zakúpením a používaním stroja Top Down sa určite zvýšila kvalita práce tak z pohľadu agronóma, ako aj ekonóma. Ako som už povedal, aby sa dosiahla efektivita práce a požadovaná pracovná rýchlosť, tak sme kúpili stroj len so záberom 3 m. Keďže som stroj poznal, vedel som že jeho kúpou sa nám na ornej pôde podarí zefektívniť práce, takže spokojnosť s kúpou je maximálna. Stroj by som odporučil ostatným zákazníkom z dôvodu jeho univerzálnosti a variability nastavenia. Samostatne sa dá nastaviť pracovná hĺbka diskov a samostatne radličiek. Máme parcely, ktoré sú aj kamenisté a stroj by som odporučil aj z dôvodu dobrého istenia tak diskov ako aj radličiek. Kúpou TopDownu si užívateľ vlastne kupuje štyri stroje na jednom ráme – disky, radličky, urovnávacie disky a utužovací valec. Aj toto prispieva k dobrej ekonomike a efektivite využitia stroja.


Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Jána Cveka za značku Väderstad


Pán agronóm Dušan Ferenčík podal takmer kompletné všeobecné informácie o stroji, takže len máličko doplním a upresním. K dispozícii sú TopDowny s pracovným záberom 3, 4, 5, 6 a 7 m. Väderstad je firma, ktorá zvyšuje využitie a výkony strojov jednak šírkou a možnosťami ich výbavy a ďalej tým, že pracujú rýchlejšie. Tak je to aj pri strojoch TopDown, kde podľa účelu a hĺbky práce sa počíta s rýchlosťou min. 11-15 km/h. Preto volíme skôr menšie pracovné zábery strojov 3-5 m a výkonný traktor, ale výkony a využitie strojov sú napriek tomu až neskutočne obrovské. Veď na Slovensku už máme TopDowny dodané našou firmou, ktoré odpracovali už vyše 100 000 ha.

Pracovnú hĺbku TopDownu je možné nastaviť naozaj plynulo a pracovať v širokom rozsahu hĺbok od 3 do 30 cm (do 40 cm s podrývacími radličkami). Podľa toho, do akej hĺbky pracujeme a čo chceme dosiahnuť, máme na výber z bezkonkurenčne širokej ponuky radličiek a odhrnovačiek, čo ani zďaleka neponúka žiaden iný výrobca. Ďalšia možnosť je rôzne nastavenie prítlaku na valec resp. aj rôzne druhy valcov.

Z TopDownu vieme urobiť aj sejačku na drobné semená BioDrill (gríning, medziplodiny). Veľké úspechy a vynikajúce úrody sú aj u nás dosiahnuté dokonca aj pri sejbe repky.

Prihnojovanie za radličku je ďalšia vec, ktorú TopDown ponúka a škoda je ju nevyužiť. Môžeme voliť 2 rôzne hĺbky, do ktorých sa hnojivo bude ukladať systémom 50/50 (hlboko a do strednej vrstvy, alebo tesne pod povrch a do strednej vrstvy).

TopDown je najefektívnejší stroj na spracovanie pôdy. Ak si uvedomíme, že spotreba napr. oproti orbe pluhom je 50 % (cca 12-16 l/ha oproti 24-32 l/ha pri orbe) a výkon je takmer 2-násobný, myslím, že každý si to ľahko spočíta. A to hovoríme len o jeho efektivite a využití namiesto pluhu. Jeho efektivita je však v skutočnosti ešte oveľa vyššia pri jeho využití pri všetkých prácach v pôde od podmietky, plytkej-strednej-hlbokej prípravy až po predsejbovú prípravu.

Na záver už len stručné zhrnutie: Možnosti, ktoré poskytuje TopDown, sú bezkonkurenčné a také široké, že to požaduje oveľa väčší priestor, ako nám umožňuje tento rozhovor. V prípade záujmu ma preto neváhajte kontaktovať!



Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Ján Cvek, PhD. Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 025


Ďalšie informácie a multimédiá

 




















bottom of page