top of page

Odporúčanie na sejačku Väderstad TPV 12 - 5/2022

Ing. Andrián Vrbický manažér služieb, SAN Trading s.r.o. Polomka

 

Stroj Väderstad Tempo TPV 12 sme zakúpili v roku 2017 ako rozšírenie portfólia ponuky služieb. Volili sme prevedenie V, kvôli prispôsobeniu stroja pre sejbu rôznych druhov plodín s rozličnou medziriadkovou vzdialenosťou. Takto vieme reagovať na potreby zákazníkov, nakoľko s kombináciou Fastrac a sejačka Väderstad poskytujeme služby v rámci celého Slovenska.

Stroj Väderstad Tempo V je v nesenej verzii, ku ktorej patrí čelný zásobník na hnojivo. Agregovali sme to so strojom JCB Fastrac 4220 hlavne kvôli riadeniu všetkých štyroch náprav. Kombinácia sa dokázala na úvrati otočiť a napojiť na ďalší prejazd bez zložitých manévrov, čo nám šetrilo čas, ktorý sa prejavil na dennom výkone sejacej súpravy. V neposlednom rade sa súprava vie zložiť do transportnej polohy, ktorá nepresahuje 3 metre a vie sa presúvať po komunikácii vysokou rýchlosťou 65 km/h, čo nám pomáhalo skracovať prejazdy. Denný výkon stroja sa pohyboval v priemere okolo 80 hektárov za deň, a to vďaka vysokej pracovnej rýchlosti od 14 km/h do 18km/h pri dodržanej kvalite výsevu. Vďaka variabilite máme stroj, ktorý dokáže siať plodiny ako je kukurica, slnečnica s medziriadkovou vzdialenosťou 75 centimetrov a plodiny ako je sója alebo cukrová repa s medziriadkovou vzdialenosťou 45 centimetrov. Stroj vykonáva kvalitnú prácu ako pri konvenčnom spracovaní pôdy, tak aj pri metóde no – till a strip – till. Pri sejbe využívame navigáciu s RTK presnosťou a s tým spojený tzv. Section Control, čo nám pomáha šetriť náklady na osivo, lebo nedochádza k presievaniu. Ovládanie stroja a následné nastavovanie je riešené cez Väderstad E – Control, kde v podstate bezdrôtovo ovládate a nastavuje stroj pomocou I-padu. Samozrejme, je tam kompatibilita s Isobus terminálom. Prestavba stroja vďaka pomocným vozíkom trvá obsluhe extrémne krátky čas, čiže vieme okamžite reagovať na potrebu zmeny medziriadkovej vzdialenosti. Dôležitou súčasťou stroja je aj čelný nesený zásobník pre hnojivo FH 2200 vybavený elektrickým dávkovaním, vďaka ktorému sa dokonale prispôsobí vysokým pracovným rýchlostiam. Kvalita stroja Väderstad Tempo nás nemusela dlho presviedčať, a preto sme zakúpili ďalší stroj a to Väderstad Tempo TPL 12.

Stroj by sme odporučili hlavne kvôli jeho variabilite a možnosti prispôsobiť sa rôznym typom plodín. Pestovatelia, ktorí pestujú plodiny ako sú kukurica, slnečnica alebo sója, cukrová repa, majú o starosť menej kvôli tomu, že nepotrebujú dva rozličné stroje. Vďaka vysokej pracovnej rýchlosti, a s tým spojený vysoký denný výkon, sa znižuje aj tlak na dodržanie agrotechnického termínu, čo je pri dnešnom nevyspytateľnom počasí jedna z kľúčových vecí na správne pestovanie a dosiahnutie čo najlepších výsledkov.


Vyjadrenie produktového manažéra AGROTRADE GROUP Jána Cveka za značku VÄDERSTAD:


Chlapci zo SANAGRA, ktorí majú na starosti sejačky TEMPO, ako prezentovali vyššie, využívajú naozaj všetky výhody týchto sejačiek. Ešte by som snáď chcel zdôrazniť zásadnú výhodu sejačiek TEMPO, a to je presnosť seby pri vysokej rýchlosti, ktorá je naozaj neprekonateľná. Pritom ide o „3-D“ presnosť vo všetkých troch smeroch: vzdialenosť v riadku, v hĺbke aj pri nadpájaní riadkov v klinoch a na úvratiach. Táto presnosť pomáha ušetriť náklady a zvýšiť úrody, napr. pri zrnovej kukurici to môže byť prínos v rozpätí 180-380 EUR/ha v porovnaní s inou presnou sejačkou. Špeciálne nás teší, že to plne platí aj pri plytkej sejbe repy a repky! Želáme veľa úspechov už onedlho pri sejbách počas jari a pri ďalšom využívaní sejačiek TEMPO, napr. aj pri presnej sejbe repky v auguste.




Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Ján Cvek, PhD. Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 025


Ďalšie informácie a multimédiá

 













bottom of page