top of page

Odporúčanie na RAUCH AERO – nová dimenzia v technológii rozhadzovania hnojív - 6/2022

Ing. Ján Cvek, PhD. Produktový manažér AGROTRADE GROUP

 

Rozhadzovače priemyselných hnojív podľa systému distribúcie hnojív môžeme rozdeliť na pneumatické a odstredivé (diskové a pod.). Zatiaľ čo odstredivé typy bežne používame a vidíme na poliach kdekoľvek, pneumatické rozhadzovače sú skôr výnimkou. Vzhľadom na ich presnosť dávkovania a maximálnu rovnomernosť rozhadzovania je pri zvýšených cenách hnojív dobré zamyslieť sa aj nad investíciou do takéhoto typu rozhadzovača. O to viac, že pneumatické rozhadzovače umožňujú aj ekologickejšie hnojenie, ktoré viac chráni aj životné prostredie.

Nemecký špecialista na výrobu rozhadzovačov priemyselných hnojív firma RAUCH, dlhoročný výrobca ťahaných pneumatických rozhadzovačov typu AGT, spojil silné stránky veľkého výkonu doposiaľ vyrábaného ťahaného typu pneumatického rozhadzovača, s maximálnou presnosťou aplikácie, a to aj pri hnojivách, ktoré majú problematické letové vlastnosti. Nové nesené AERO 32.1 ako aj inovované ťahané AERO GT 60.1 je určené pre spoločnosti, ktoré sa zameriavajú na maximálnu presnosť, vynikajúcu hospodárnosť a vysokú efektivitu. S AERO je dokonca možné dávkovať na každú sekciu iné množstvo. Variabilná aplikačná dávka sa teda môže implementovať v malom rozsahu. Plošné presné hnojenie nepravidelných tvarov a okrajov poľa tak dostáva nový rozmer.


Základné výhody AERO:


  • Vysoko presné rozmetanie aj ľahkých prilovaných, odstredivými rozhadzovačmi ťažko rozmetateľných hnojív, alebo zmiešaných a slabo tečúcich hnojív, ako sú napr. síran amónny alebo močovina so záberom nad 18 ale až do 36 m (podľa šírky ramien). Toto umožňuje šetriť na prejazdoch a rovnomerne aplikovať hnojivo bohaté na dusík (46 % močovina) a napr. oproti dusičnanom (27 % obsah N) ušetriť tak na cene hnojiva v prepočte na obsah N.

  • Hraničné rozmetanie s ostrým rozhraním, čo znamená, že až 100 % hnojiva sa aplikuje až do posledného riadku na poli bez strát a fakticky bez rozmetania hnojiva za hranicu pozemku.

  • Každá jedna čiastočka hnojiva je maximálne využitá pre rastliny a maximálne chránime aj životné prostredie. Získavame zároveň aj na vyššej kvalite produktov vďaka rovnomernému vývoju rastlín a vyrovnanej úrode aj na okrajoch a úvratiach poľa.

  • S AEROm máme k dispozícii aj viac času na aplikáciu (väčšie aplikačné okná) a môžeme si vybrať vhodnejší čas na prácu, môžeme totiž presne rozhadzovať aj vo veterných podmienkach, čo klasické odstredivé rozhadzovače neumožňujú. Aplikácia N hnojív ako sú močovina alebo síran amónny odstredivými rozhadzovačmi vo veterných podmienkach môže viesť k nerovnomernosti, ktorá spôsobí veľké rozdiely vo vývoji porastov, v najhoršom prípade aj poľahnutie alebo až popálenie porastov.

  • Treba si tiež uvedomiť aj rozdiel v systémoch letu granúl resp. častíc hnojiva. Napr. u odstredivých rozhadzovačov pri zábere 24 m musia doletieť niektoré častice od jedného napr. pravého rozhadzovacieho disku až na vzdialenosť 24 m a z druhého tak isto (nutné je 2-násobné prekrývanie pre rovnomerné vyhnojenie), lenže pri pneumatickom rozhadzovači AERO je dráha letu len 2-3 m a častice letia z rohadzovacích koncoviek rovno resp. šikmo pod ostrým uhlom dole. Zábery susedných rozhadzovacích dýz vzdialených len 1,2 m sa tiež 2-násobne prekrývajú, ale riziko straty presnosti (úletu častice) je minimálne. Preto je rozhadzovanie maximálne rovnomerné a presné všade po celej ploche, takmer žiadne plochy sa nerozhadzujú dvakrát, a je aj ideálne nadpájanie na úvratiach.

Technický opis a dodávky strojov


Zatiaľ čo objednanie ťahanej verzie AERO GT 60.1 je možné okamžite, začiatok predaja a sériovej výroby neseného typu AERO 32.1 je plánované na jeseň 2022. Stroj je testovaný už viac rokov, výrobca si dáva záležať, aby užívateľom ponúkol hotový 100 % fungujúci produkt. V prvej fáze sa budú vyrábať stroje s pracovnými zábermi 27, 28 a 30 m, neskôr budú nasledovať aj menšie ramená 18 m, 21 m a 24 m. Všetky ramená budú mať odpruženie a možnosť nastavenia a kopírovania sklonu atď.

Nesené typy AERO 32.1 majú mať základný objem zásobníka 1900 l + možnosť 1300 l nástavby, takže celkovo 3200 l. Max. nosnosť je 5050 kg. Systém váženia bude využívať vážiaci rám s 3 vážiacimi bunkami a zobrazí aj zostatkové množstvo. Systém dávkovania budú tvoriť 4 sekcie dávkovacích valcov s hydraulickým pohonom. Okrem dávkovacích valcov na hnojivá budú k dispozícii aj vymeniteľné jemné dávkovacie valce na výsev drobných semien alebo na aplikáciu peliet proti slimákom. Ramená budú vybavené 4 sekciami (šírka sekcie bude 4,50/5,25/6,00/6,75/7,00/7,50 m podľa záberu ramien 18/21/24/27/28/30 m. Každá sekcia tohto systému označeného ako Multirate 4 vie vypínať, alebo aj dávkovať iné množstvo hnojiva, čo funguje automaticky s pripojeným kompatibilným Isobus GPS terminálom. Pri variabilnom dávkovaní je samozrejme potrebné nahrať vytvorené aplikačné mapy.

Ťahané typy AERO 60.1 GT je možné objednať s pracovnými zábermi 30, 32 alebo 36 m. Objem zásobníka je 6300 l. Dávkovanie je na podobnom princípe ako u neseného AERa, ale tu je na každú sekciu 6 dávkovacích valcov. Systém označený ako Multirate 6 môže individuálne vypínať/zapínať 6 sekcií a na každú sekciu je možná iná dávka (variabilné dávkovanie). Požaduje sa traktor s mininálnym výkonom 180 HP (závisí aj od terénu) a prietokom 60l/min. pri 180 bar, čo traktory tejto kategórie hravo zvládnu. Systém ovládania je cez Isobus rozhranie. Okrem výhod úspor opísaných vyššie je u tohto typu k dispozícii aj systém „Free Lane“ na zníženie aplikačného množstva v koľajových riadkoch, čo pri 30-36 m rozstupe koľají ušetrí 3,5-3,8 % hnojiva.


Čo povedať na záver? Ekonomické prepočty ešte pred aktuálnym zdražením hnojív poukazovali na to, že návratnosť ťahaného pneumatického rozhadzovača AERO GT 60.1 je pri vyaplikovaní hnojiva na ploche cca 4000-5000 ha. Priemerne veľký poľnohospodársky podnik s výmerou cca 1000 ha má teda za 4-5 hnojení stroj vo vrecku. Všetci vieme, že aktuálne ešte oveľa rýchlejšie. To je len ekonomický prínos, ďalšie prínosy si dosadí každý, kto sa dočítal až do tohto miesta sám.

Ak máte ďalšie otázky, radi Vám ich zodpovie Váš Agrotrade Group obchodník, prípadne aj autor tohto príspevku.


Pre viac informácií kontaktujte nášho produktového manažéra:

 

Ing. Ján Cvek, PhD. Produktový manažér AGROTRADE GROUP

Tel.: +421 905 497 025


Ďalšie informácie a multimédiá

 



















bottom of page